Een Google-account afschermen van de buitenwereld

Dit keer geen bericht over geloven, maar over ICT. De reden daarvoor is dat ik wellicht in de toekomst activiteiten wil ontplooien rond dit blog die van Google+ gebruikmaken. Ik werk graag met Google+, veel liever dan met Facebook. Maar ja, er zitten toch echt meer mensen op Facebook dan op Google+. Argumenten die je nogal eens hoort om Google+ links te laten liggen, zijn: Google zorgt niet goed voor je gegevens. Ze weten alles over je. Alles ligt op straat. Je naam kan zomaar verschijnen bij advertenties. Ik wil niet nog een sociaal netwerk waarop iedereen vrienden met me wil worden!

Toch mis je dan van alles. Hangouts bijvoorbeeld, een concurrent van Skype waarbij je met tot 10 mensen videoconferencing kunt doen of zelfs een soort media-uitzendingen kunt maken. Maar wat meer is, je kunt in Google+, anders dan in Facebook, veel beter verschillende werelden van elkaar afschermen, de wereld van je werk en de wereld van je gezin bijvoorbeeld. Doordat in Google+ al je contacten zich in kringen bevinden en net als bij Twitter het volgen van iemand niet per se betekent dat iemand anders jou ook volgt (je bent dus niet zomaar ‘vrienden’ met al je ‘vrienden’), kun je veel makkelijker en veel flexibeler zorgen dat je contacten via je werk jouw privé contacten niet te zien krijgen en omgekeerd. Ook kun je de instellingen van je Google+ zo kiezen dat andere gebruikers je nauwelijks kunnen vinden, zodat je het bijvoorbeeld kunt gebruiken om alleen binnen je familie of met geselecteerde vrienden met elkaar te communiceren, die jou dan alleen via je emailadres kunnen traceren.

Laten zien wie je in je kringen hebt en wie jou in hun kringen hebben

Maar hoe doe je dat? De sleutel tot succes om een Google+ account voor de buitenwereld moeilijk traceerbaar te maken, is je Google+-profielpagina. Daar moet je je instellingen zo kiezen dat je zo min mogelijk zichtbaar bent. Klik rechtsboven op de foto van je account of op het icoon dat daar staat als je geen foto hebt toegevoegd en klik vervolgens op ‘Profiel’. Daarna klik je op je profielpagina op het tabblad ‘Over’. Nu zie je een aantal vakken waaronder linksboven ‘Mensen’. Dat vak is erg belangrijk (overigens is dat ook in Facebook zo: het weergeven van je vrienden brengt, afhankelijk van hoe je FB gebruikt, een aanzienlijke vermenging van werk en privé met zich mee). Als je het maximum aan afscherming wilt, vink je hier alles uit. Je laat dus niet zien wie jij in je kringen hebt, maar je laat ook niet zien wie jou in hun kringen hebben. Daardoor wordt het voor mensen die jou zoeken, heel moeilijk om je in het netwerk te vinden. In mijn geval vink ik alleen de kringen aan met de titels ‘Werk’ en ‘Volgen’. Mensen mogen van mij wel weten welke kranten ik lees, maar niet wie mijn beste vrienden zijn. Ook mogen ze wel weten met welke collega's ik contacten onderhoud, maar niet welke familieleden ik in mijn kringen heb. Misschien willen die familieleden helemaal niet publiek bekend worden. Wel kunnen alleen mensen die al in mijn kringen zitten, zien wat ik volg en met wie ik voor mijn werk verbonden ben. Dat maakt het lastiger voor mensen die ik niet in mijn kringen heb, mij te traceren.

Ik laat wel aanstaan dat mensen mogen weten wie mij in hun kringen hebben. Dat doe ik omdat ik via mijn weblog en beroep allerlei publieke activiteiten ontplooi die het voor mensen wenselijk maken om mij op G+ te volgen. Dat leidt er overigens toe dat sommige vrienden en familieleden toch bekend worden bij mijn volgers. De vraag wie mij in hun kringen hebben, is namelijk afhankelijk van de manier waarop zij hun account hebben ingesteld. Als je zelf zegt dat niemand mag weten wie jij in je kringen hebt, zal jou naam ook bij niemand in het lijstje verschijnen van mensen die jij in je kringen hebt. Die informatie wil je immers niet prijsgeven.

Het uitzetten van zichtbaarheid in kringen is heel effectief voor het onzichtbaar worden op Google+, want gebruikers worden aan elkaar voorgesteld op basis van elkaars kringleden. Door de zichtbaarheid daarvan uit te schakelen, word je niet meer aan anderen voorgesteld. Naast de zichtbaarheid van kringen inperken, kun je op je profielpagina ook allerlei andere dingen alleen voor jezelf of alleen voor jouw kringen zichtbaar maken. Voor de meeste geldt echter, dat als je ze niet ingevuld hebt, ze ook niet zichtbaar worden.

Je profiel afschermen

Een laatste belangrijke stap richting onzichtbaarheid, is de pagina met instellingen van Google+. Op https://plus.google.com, ingelogd onder je eigen naam, kun je aan de linkerkant een menu openen met je tijdlijn, je profiel, mensen, foto’s enzovoorts. Helemaal onderaan vind je ‘Instellingen’. Ik zal van die pagina twee belangrijke opties bespreken die je bekendheid op internet inperken:
  1. Tamelijk ver bovenaan vind je ‘Aanbevelingen uit jouw kringen’. Dat is de inmiddels beruchte instelling die bepaalt of jouw aanbevelingen aan anderen mogen worden getoond. Google wil dat graag, omdat het advertenties graag wil koppelen aan recensies en zo reclame kan laten zien op basis van de waardering die mensen uit jouw kringen voor die producten hebben. Stel bijvoorbeeld dat je een restaurant zoekt en één van je persoonlijke vrienden blijkt het een plus gegeven te hebben. Dat zou je een belangrijker signaal vinden dan recensies van mensen die je niet kent. Toch, als je dat allemaal niet wilt, zet je die optie onderaan de pagina uit.
  2. Een eind verderop vind je ‘Profiel’. Door hier alles uit te vinken en vooral de laatste, word je zo onzichtbaar mogelijk op Google+ maar ook in zoekmachines.

Reacties

  1. Is het niet net mooi aan Sociale media dat ze een gelegenheid bieden om mensen te leren kennen? Weliswaar virtueel, al kan het net een stap zijn naar meer. Als mijn eigen vrouw mij in 2009 niet gevonden had bij het opzoeken op Facebook, was ik vandaag niet getrouwd...

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts